fbpx


Un globus aerostàtic

Què és un  
globus aerostàtic?

Un globus aerostàtic és una aeronau.

Per què vola un globus aerostàtic?

El globus vola gràcies al Principi d'Arquímedes.
Aquest diu que
"un cos total o parcialment submergit en un fluid en repòs, rep una empenta de baix cap a dalt igual al pes del volum del fluid que desplaça."

Per simplificar-ho, l'aire calent de dins el globus permet volar a l'aeronau

L'aeronau

El globus aerostàtic està format per tres parts principals: La cistella, el cremador i la vela.  

La cistella
La cistella d'un globus està feta a mà i és de jonc. No obstant això, la tecnologia ha evolucionat i ocasionalment també es fan cistelles amb altres materials més lleugers i que permeten fins i tot plegar la cistella.

Hi ha molta varietat de cistelles, mides i dissenys. Des d'una cistella on només hi cap el pilot, fins a cistelles que poden portar 30 passatgers.

Una de les característiques de Camins de Vent és que tenim cistelles accessibles amb porta, on també hi podem posar un seient homologat per tal que les persones amb mobilitat reduïda també puguin gaudir de l'experiència.

També hi ha globus que no tenen cistella, i que el pilot va assegut amb un seient que porta la bombona i el cremador incorporats.

El cremador
El cremador vindria a ser el motor del globus. És el que escalfa l'aire de dins la vela, amb una flama que surt a 600ºC i una potència de 5m d'alçada.


Els cremadors poden fer dos tipus de flama, l'eficient que té els característiques abans comentades, i la flama líquida, utilitzada per sobrevolar boscos i zones on hi ha animals, ja que és més silenciosa. També és la protagonista dels espectacles nocturns de globus, ja que és més lluminosa i espectacular.

El combustible de la flama és gas propà, que s'emmagatzema en bombones dins la cistella.

La vela
La vela és la part del globus que s'infla d'aire i fa que s'elevi. Està feta de nylon, un teixit prim i de poc pes que garanteix una resistència i durabilitat extraordinàries al llarg dels vols.

Els dissenys de les veles poden ser molt variats en funció de les seves finalitats. Ultramagic, l'empresa igualadina puntera en la fabricació de globus aerostàtics, en fa de diferents tipus; per a competició, per a vols amb passatgers i per a publicitat.

Quants més metres cúbics d'aire calent pot emmagatzemar la vela d'un globus, més pes i més passatgers pot elevar.

Podeu llegir més sobre globus aquí.